Fönsterfakta

Bra ljusinsläpp med stora fönsterPå vår sida om fönsterfakta samlar vi fakta och information som snabbt och enkelt kan ge dig en bra översikt av området. Visste du förresten att fönster är ett relativt modernt påfund? Först under slutet av 1600-talet började vi svenskar installera fönster i våra hem – innan dess hade de mest funnits i kyrkan där de skapade intrikata mönster och historier för imponerade församlingar.

Fönstertyper

Det finns en lång rad olika fönstertyper numera, och tack vare modern teknik så är det nästan bara fantasin som sätter gränserna. Vanligast är fortfarande de rektangulära tvåglasfönstren, men de ersätts till allt större del av treglasfönster tack vare dessas värme- och ljudisolerande egenskaper. Det går att få specialritade fönster i nästan vilken form man vill, men såväl för väggfönster som för takfönster är det fyrkantigt som gäller som standard. Fördjupa dig gärna i konsten att byta fönster hos Byggmentor.se.

Fönsterdelar

Att ett fönster inte bara består av en glasruta med en träram vet säkert de flesta om: det finns många fler funktioner och delar som gör det möjligt att till exempel öppna, stänga, låsa eller sätta i vädringsläge. Även den enklaste typen av fasta fönster innehåller delar som glas, spröjs, båge, tvärpost, karmöverstycke, karmsidostycke, karmunderstycke och mittpost.

Fönstermaterial

Så sent som i slutet av 1900-talet så var träfönster den helt förhärskande standarden i svenska hem. Idag har mycket förändrats och utvecklats, och många som installerar nya fönster väljer att sätta in aluminiumfönster eller PVC-fönster då dessa kräver betydligt mindre underhåll samtidigt som de ofta håller längre. Det är dock en sanning med modifikation då fönsterkarmar av kärnvirke har visat sig kunna hålla i över hundra år med rätt behandling och omsorg.