Fönstermaterial

Fönster tillverkas i olika material med egenskaper som skiljer sig en del åt. Här kommer vi att gå igenom de huvudsakliga för- och nackdelarna med de olika alternativ som finns att tillgå. Observera att det inte är en utförlig genomgång utan mest en grundkurs för att visa på de skillnader som finns mellan de olika materialen vad gäller pris och egenskaper.

Plast-/PVC-fönster

Plastfönster, som ibland kallas PVC-fönster, är sett till priset det mest praktiska och behändiga fönstermaterialet. Det fungerar bra vad gäller isolering, ser bra ut och håller länge utan att man måste göra så värst mycket. Prismässigt kostar det ungefär som standardträfönster. De nackdelar som finns är att de är svårare att måla än träfönster och om de blir skadade så är de svårare att reparera.

Träfönster

Träfönster kommer i flera olika prisklasser och kan vara lika billiga som plastfönster eller flera gånger dyrare om man vill ha dem specialtillverkade av hantverkare. De håller länge om de tillverkats i bra trä, så länge man är noggrann med underhållet. Träfönster är också lätta att måla och går också ofta att reparera om skador uppstår på dem. Nackdelarna är då att billiga träfönster tillverkade i sämre virke kan ha kort livslängd och att det kan kosta lite extra att få dem välisolerade.

Andra material

Vad gäller övriga material så är det olika kombinationer med aluminium, eller rena aluminiumfönster som det handlar om. Rena aluminiumfönster är otroligt tåliga och hållbara och klarar sig nästan var som helst utan underhåll. Nackdelarna är dels att de är lite svåra att måla, men först och främst att de är mycket dyrare än trä- och plastfönster. Plast- eller träfönster med aluminiumtäckning på utsidan finns också; dessa är billigare än rena aluminiumfönster samtidigt som de är tåligare än vanliga plast- och träfönster.