Frågor och svar

Montering av fönsterHär har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om fönsterinstallationer och fönsterbyten från er som kontaktar oss via mail eller kontaktformulär. Om du har en egen fråga som inte verkar ha besvarats här på sidan, eller på någon annan av sidorna på installerafonster.se så är du självklart varmt välkommen att kontakta oss. Vi kommer självklart att svara på din fråga och om den är tillräckligt intressant är det mycket möjligt att den hamnar här på FAQ-sidan!

Kan man få ROT-avdrag för fönsterinstallation?

Ja, fönsterbyten och fönsterinstallationer räknas tveklöst till Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad. Det innebär att du får göra ett skatteavdrag på halva arbetskostnaden om du anlitar hantverkare för att utföra installationen. Kom dock ihåg att du måste ha en specificerad faktura för att kunna göra avdraget, samt att hantverkarna måste ha en giltig F-skattsedel. Senaste reglerna, lista över godkända avdrag, med mera hittar du på www.ROTavdragen.se.

Vilket material är bäst?

Rent krasst så är skillnaderna mellan de olika fönstermaterialen trä, PVC och aluminium relativt liten (läs mer om dessa på sidan ”Att tänka på”) och i mångt och mycket handlar det om att du själv måste välja ett material som du känner dig bekväm med. Fler och fler väljer idag PVC då det är mer eller mindre underhållsfritt, men det innebär samtidigt att man får det svårt att till exempel byta färg på fönstren om man skulle vilja längre fram.

Varför kostar fönsterinstallation i tegelhus mer?

Det är inte självklart att en fönsterinstallation i ett tegelhus blir dyrare än i ett trähus, men om montörerna måste göra uppkap i tegelväggen så tillkommer kostnader för det – ganska höga kostnader tyvärr. En vanlig lösning vid fönsterbyte är att man sätter de nya fönstren karm i karm. Det betyder att du slipper dyra uppkap, men samtidigt förlorar du lite av ljusinsläppet. Hoppa vidare efter länken om du vill veta mer om vad det kostar att byta fönster.

Borde vi renovera fönster eller installera nya?

Det är omöjligt att svara på utan att veta mer om just era fönster. Många gånger lönar det sig faktiskt att renovera sina fönster under förutsättningen att man inte vill förändra något i stil, form eller funktion. Om du å andra sidan har tröttnat på att skrapa karmar kan ett byte till PVC vara något, och nya fönster kan också göra mycket för fasadens utseende. Oavsett din situation är det alltid klokast att begära in kostnadsförslag från minst tre-fyra fönsterfirmor, gör gärna det gratis hos offertförmedlaren Fönsterproffs.

Vad är U-värde?

U-värde är ett mått på hur isolerande ett material eller en zon är. U-värde räknas alltså inte bara för fönster utan kan även gälla dörrar, väggar, skjutpartier och andra byggdelar som förväntas hålla värmen. Ju lägre U-värde desto bättre: det betyder nämligen att mindre värme slipper ut från konstruktionen. Var bara noggrann med att ta reda på ifall tillverkaren anger värdet för fönstret eller konstruktionen som sådan: det kan nämligen skilja sig mycket och du är ju mest intresserad av hela konstruktionens U-värde.

Vad innebär takfönster?

Ett takfönster är ett fönster eller en glaskupa som sätts in på ett platt eller sluttande tak. Dessa kostar oftast lite mer än vanliga fönster men ger å andra sidan också otroligt stor effekt. Inte minst kan ett väl placerat takfönster släppa in enorma mängder ljus, och samtidigt ge en härlig frihetskänsla på en övervåning eller inredd vind.

Ställ din egna fråga om fönster här nedanför.